קבלת הפנים של הטייל הממוצע הנוחת לו בדלהי, מוכן וערוך נפשית לקבל את הודו הישר לפרצוף עשויה להפתיע. השירותים בשדה התעופה מבריקים, המראות מצוחצחות, הסבון בשפע והמנקה המופקדת על האזור מסבירת פנים ואפילו ריחנית.
המלצה חמה- גשו לשירותים בשדה התעופה, התענגו על הרגע כי זו תהיה הפעם האחרונה בה תפגשו שרותים במצב כזה בכל זמן שהותכם בהודו.
אם יש משהו שאני לא חושבת שאי פעם אצליח להתרגל אליו זה הנושא הזה. והדרך שלי להתמודדות עם תחום המקלחות והשרותים, במיוחד כשמטיילים עם ילדים במזרח היא אחת: שגר ושכח. אני נכנסת, יוצאת, ומוחקת מהזכרון. זהו. עבר. נשכח. נעלם. עד הפעם הבאה.
כמה פרטים כלליים:
– צריך לעשות הפרדה בין שירותים שתפגשו בדרכים לבין השירותים שתפגשו בגסטהאוסים ובמקומות לינה. אני אתייחס בעיקר לסוג הראשון שהזכרתי. אלה שתמצאו כשתהיו בדרך לאנשהו או בטרק.
– במזרח אפשר למצוא את כל סוגי השרותים שקיימים. משרותים מערביים מצוחצחים (לפעמים אפילו יספרו לכם על זה בשלט מחוץ למקום בו הם קיימים) דרך שירותי בול פגיעה ועד…אתם באמת לא רוצים לדעת.
– מצד שני גם בארץ השירותים הציבוריים לא תמיד מצטיינים בנקיון..
– ודוקא שרותי בול פגיעה לרוב יהיו נוחים יותר והגייניים יותר עבור ילדים.
– בשרותים במזרח אין נייר טואלט. אף פעם.
– ולא הייתי סומכת על זה שיהיה סבון. או ברז לשטוף ידיים.
– והדלת לא תמיד נסגרת כמו שצריך.
– וחדרי השירותים לעתים קרובות הם קטנים ונמוכים יותר משאר החדרים. לפעמים צריך ממש להתכופף כדי להכנס אליהם.
– לעתים קרובות לא קיימת הפרדה בין גברים לנשים
כמה טיפים:
– הכי חשוב: שמרו על גמישות. אם חייבים ללכת לשרותים פשוט הולכים. לא משנה מה התנאים לא משנה איפה לא משנה כלום. החוויה עשויה להיות לא נעימה אבל היא עוברת תוך דקות.
– תמיד תמיד תמיד תחזיקו בכיס נייר טואלט או טישו. שימו גם אצל הילדים בכיס.
– תמיד תחזיקו ג’ל לחיטוי ידיים וסבון נסיעות קטן
– באופן כללי עדיף לטייל עם נעליים בלי שרוכים. כפכפים, סנדלים, מגפיים. הכל הולך. שרוכים- כדאי להמנע. אם בכל זאת החלטתם על שרוכים- הקפידו שהם לא יגעו ברצפה בכל זמן שהותכם בחדרי השרותים. במיוחד עם הילדים.
– כנ”ל לגבי מכנסיים. מכנסי עלי-באבא (מכנסי הרמון), מכנסי דייגים, חצאיות וכו’ לא הולכים טוב עם שרותים. כשאני בדרכים אני מקפידה שהבנות ילכו רק עם מכנסיים שאין סיכוי שיגעו ברצפה בשום שלב. טייטס זה פתרון טוב.
– נשמע פנאטי, אני יודעת. אבל תאמינו לי, אתם לא רוצים למצוא את עצמכם עם ילדה ששרוך אחד מהמכנסיים שלה רטוב לגמרי אחרי שהיא יוצאת מהשרותים.
– באופן אישי אני תמיד הולכת עם הילדים, לוודא שהכל בסדר ושהדלת נסגרת כמו שצריך.
– תמיד תעדיפו לעשות בטבע על פני לעשות בשרותים.
ו- כשאני אומרת ‘טבע’ אני מתכוונת לכל מקום שהוא לא שרותים.
– אם השהות בשרותים עשויה להיות ארוכה מהרגיל (והמבין יבין) מומלץ למרוח את האזורים החשופים בחומר דוחה יתושים.
– וכשמגיעים למקום הלינה כדאי לרחוץ רגליים דבר ראשון.
מקלחות במזרח
גם כאן, מגוון המקלחות הנמצא במזרח הוא רחב ביותר. הכל תלוי בתנאי הלינה שתבחרו ובמחיר אותו תרצו לשלם. בדרך כלל המקלחות יהיו שילוב של טוש ובאקט. כלומר- יהיה טוש מלמעלה עם ברז של מים חמים וקרים, ומתחתיו ניתן יהיה למצוא שני ברזים נפרדים- אחד לקרים ואחד לחמים. ודלי.
רוב האנשים במזרח לא שמעו על וילון אמבטיה והמקלחות בדרך כלל יהיו ביחד עם השרותים. כך שאם תבחרו להתקלח באמצעות הטוש, קחו בחשבון שכל החדר יהיה רטוב. במידה ותחליטו על באקט- סביר שכל הרצפה תהיה רטובה, אבל מה שנמצא מעליה ישאר יבש.
– אל תצפו שיהיה נורא נקי.
– אל תתעצלו לחטא בעצמכם את החדר לפני השימוש
– השתמשו בכפכפים
– אל תאמינו לבעל הגסטהאוס שמספר לכם שיש מים חמים. תשדלו למצוא מישהו שכבר משתכן במקום ושאלו אותו אם באמת יש שם מים חמים
– הזרם בטוש בדרך כלל לא ממש מאפשר חפיפה טובה. לשם כך יש באקט. זה הרבה יותר נוח.
– למדו את הילדים לא להכניס את המים האלה לפה בשום מצב.
– הדוודים מתחלקים לכמה סוגים עיקריים: חשמל, שמש, ואש. הדוודים הסולאריים הם גדולים ובדרך כלל הכי נוחים לשימוש. מקומות רבים במזרח משתמשים בדוודים גם לאחסון מים קרים. כך שעלול להיות מצב שבו מים חמים דווקא יהיו, אבל מים קרים- לא.
– במידה והדוד של המים החמים קטן (במקרים של דוד חשמל) מלאו את הדלי במים בטמפרטורה נעימה למקלחת והשתמשו בו. כך תוכלו לאפשר לכל בני המשפחה להתקלח בלי לבזבז מים חמים יקרים.
– במקרים קיצוניים בהם המים עשויים להיות מלוכלכים או מזוהמים במיוחד אפשר לטפטף טיפות כלור לדלי לפני המקלחת או לשפוך מעט נוזל חיטוי (במזרח אפשר להשיג נוזל חיטוי כזה בכל מכולת. בקבוקון זכוכית זול ונוח לנשיאה. ושימושי ביותר).
– ממליצה בחום על תיקי כלי רחצה בעלי תאי רשת, שניתן לתלות. הם הצילו אותי לא פעם.
– אני משתדלת להשתמש במגבות שלי ככל הניתן. אני גם נושאת איתי מגבת פנים קטנה יותר לנוחות מירבית.
– ודוקא מגוון ומבחר הסבונים והקוסמטיקה המוצעים במזרח הם מהטובים והמפנקים ביותר שיש. אחד מהתחביבים שלי הוא להכנס לחנות קוסמטיקה ולהתמסטל מהשפע..(ומהמחיר הידידותי 🙂 ).