“העתיד כבר כאן, הוא פשוט עוד לא זוכה לתפוצה רחבה” ויליאם גיבסון, מחבר נוירו מנסר, טבע את המונח סייברספייס בשנת 1984.
יש להם הרבה שמות. קוראים להם digital nomads או location independent או lifestyle designers ועוד מיני כינויים.
בתכל’ס מדובר באותו דבר פחות או יותר. אנשים שעבודתם אינה תלויה במקום בו הם נמצאים. כאלה שיכולים לעבוד מכל מקום- אם זה מהבית, מבית הקפה, חוף הים, תחנת רכבת או מלון בוטיק בפראג. אני קוראת להם ‘עצמאים דיגיטאליים’.
לפני כמה שנים השיקה חברת DELL קו מוצרים המיועד במיוחד לעצמאים דיגיטאליים. לפני כשנה היא פתחה אתר בשם זה ובו מידע רב וכן מוצרים העונים לצרכים של אותו קהל ספציפי. היא אף הודיעה שזהו אינו קהל זניח כלל וכלל וכי הוא בלבד יהיה אחראי לעליית המכירות של מחשבים ניידים בכ-40 אחוזים בשנים הבאות. בכך הציבה DELL את סגנון החיים הזה על מפת הקונצנזוס.
מאז, כמובן, קו המוצרים- תוכנה וחומרה כמו גם מוצרים של ממש רק הולך וצובר תאוצה במהירות.
שני סוגים עיקריים
העצמאים הדיגיטאלים מתחלקים לשני סוגים עיקריים: אלה שמתוקף הכשרתם ומומחיותם יכולים לעבוד מכל מקום באמצעות המחשב הנייד, הם בעצמם שכירים שיכולים, בהינתן הרשות מצד המעביד, לנהל שגרת עבודה שאינה דורשת מהם נוכחות פיזית במשרד. הסוג השני הוא אלה שאינם שכירים ובעצם מנהלים את העסק שלהם באמצעות המחשב הנייד בלבד, הם הבוסים של עצמם והם מחליטים איך ובאיזו צורה ינהלו את שגרת העבודה שלהם (האם מתוך משרד או ללא תלות מיקומית כלשהי).
בארץ שלנו
בארץ שלנו סגנון העבודה הזה עדיין לא תפס תאוצה. תהליך עבודה שכולו מתבצע דרך המחשב, ללא צורך בפגישות פנים אל פנים או בהשתתפות בישיבות, יחסית אינו מקובל והגישה היא שמרנית. אפשרויות העצמאות הדיגיטאלית הן מצומצמות ביותר ונכללות תחת הגדרות של ‘עבודה נוספת’ או השלמת הכנסה. אם זה טלמרקטינג (בדרך כלל עבור אמהות), מילוי שאלונים, קריאת מיילים פרסומיים (עובד בשיטת השיווק הרשתי), גוגל אדסנס והשקעות בשוק ההון ובמיוחד במט”ח. כמו כן קיימת נישה של מכירות און ליין ובעיקר אי-ביי או אמאזון.
יחד עם זאת ניתן בהחלט להבחין במספרים הולכים וגדלים של אנשים מחוברים ללפטופ יושבים בבתי קפה. פגישות עסקים של אנשים רבים מתבצעות דוקא מחוץ לאור הפלוריסנט ובית קפה שאינו מציע אפשרות חיבור לאינטרנט אלחוטי נחשב מיושן. אנשי מקצוע שהם מבוססי-אינטרנט הולכים ומתרבים. מידענים, מתכנתים, בוני אתרים, מקדמי אתרים, משווקים דיגיטאליים, מנהלי קמפיינים ברשתות החברתיות ועוד..
נראה שהבלוגרים, שמסוגלים להרוויח כסף מכתיבה על נושא שמעניין אותם, מתחילים להצטרף לאט לאט למערך העצמאות הדיגיטאלית בארץ (בזירה הבינלאומית זהו תחום מאוד חזק). ותודה לאל על כך.
עצמאות דיגיטאלית ומסעות בעולם
צעירים מהעולם הנהנים מסגנון עבודה כזה אכן מנצלים את היתרונות של היותם עצמאים דיגיטאליים ומטיילים ברחבי העולם עם הלפטופ. אבל הכנסה באמצעות הלפטופ היא רק אחת מהדרכים בהן ניתן לשלב עבודה וטיולים. אותם צעירים שיצאו לדרך עם מחשב נייד, גילו שהאפשרויות לטיול בלתי מוגבל אינן מסתכמות בכתיבת בלוג ותחזוקת affiliate. פעם, אלה שנגמר להם הכסף, נשארו ביפן ומכרו בשווקים כדי לחסוך ולהמשיך לטייל. פעם, היו את סיפורי התושב”ע שעברו מדור מטיילים אחד למשנהו, לחישות של שמועות על המקום הכי זול לישון בו, המקום הכי טוב לאכול בו, התחבורה הכי נוחה. היום הכל משוכלל יותר. זה התחיל בפורומים והמשיך לפייסבוק, טוויטר, בלוגים. האמנות של טיול ללא הגבלת זמן הולכת וצוברת תאוצה, הולכת ומשתכללת, הולכת והופכת לקלה יותר ויותר. מצד אחד- ביסוס מקור הכנסה ומצד שני- ידע נרחב בכל הקשור לחיסכון בעלויות הטיול, ושימוש חכם באפשרויות הרבות.
לא עוד ‘אחסוך כל שקל עד שאוכל לקחת שנה לטיול בעולם’. מעתה אמור ‘אני עובד תוך כדי הטיול ויכול להמשיך בו כל עוד ארצה’. נשמע סבבה. וגם, למרבה ההפתעה, אפילו אפשרי.
64 דרכים
הדרכים הן רבות ויצירתיות. הנה, למשל, פוסט שכתב אחד מהבלוגרים המטיילים בעולם.
ברחבי הרשת ניתן למצוא הרבה מאוד מאמרים העוסקים בנושא. את רובם כתבו אנשים שבאמת מנהלים סגנון חיים עצמאי שכזה. הם כותבים על הנסיון שלהם, על נסיונם של אחרים ואפילו נותנים פירוט של ההכנסות וההוצאות החודשיות שלהם, לטובת כאלו שרוצים לאמץ לעצמם סגנון חיים דומה.